Sepetiniz boş!
Hoşgeldin ziyaretçi Oturum Aç ya da Üye Ol.

Tarihte Çorap

TARİHTE ÇORAP...

***Çorapla ilgili ilk bilgiye Yunanlı şair Hesiodos 'un eserlerinde rastlanıyor: Hayvan kılından örülen bir ayakkabı astarı bu. Romalıların ayak, bilek ve bacaklarına meşin ya da kumaş bantlar sardıkları biliniyor. Bilinen ilk çorapları Mısırlılar giymiştir . Mısır piramitlerinde de ipek sarmallar bulunmuş. Büyük Atilla'nın bacaklarına renkli kumaş parçaları sardığını biliyoruz.

 

***16. Yüzyıl kibarları için çorap kendilerini dış dünyaya ifade etme aracı haline gelmişti; birbirine kontrast teşkil eden kare ve çizgi desenli, parlak renkli çorapları üst üste giyerlerdi. Çorabın yüzyıllarca değişmeyen maddesi ipek olmuş. Herşey, 1938'de DuPont adında bir Fransızın, kimyasal adı poliyamid olan naylonu (marka adı nylon) icad etmesiyle değişti. Naylon, çorapta esnekliği, dayanıklılığı arttırdı ve ucuzluk getirdi.

 

***1960'ların çoraba en büyük katkısı da külotlu çorap oldu. Mini etek modası bu modeli tetikledi. Aynı yıllarda çorapta bir büyük teknolojik devrim daha gerçekleşti: DuPont'un firması, bu kez de likra yı (marka adı Lycra ) icad etti. Çoraplarda kullanılan korsedelastikten çok daha hafif, zarif ve esnekti. Saten ipliklerle karıştırılarak hazırlanan lycra çoraplar üretilmeye başlandı.

 

***15 Mayıs 1940'da, Amerika'da ilk naylon çorap dükkanlarda satışa çıktığında dört gün içinde toplam dört milyon çift naylon çorap satılmıştı. Kadınlar her yerde yeni mucizevi naylon iplik konusunda çok istekliydiler. Fakat II. Dünya savaşının başlaması ile naylon çorapların üretimi ve satışı şanssız bir şekilde duruverdi, naylon üretimi savaş için kullanılmaya başlanmıştı. Kadınlar bu arada bacaklarını süslemek için makyaj malzemelerine başvurmaya başlamışlardı, bazıları bacaklarının arkasına göz kalemleri ile naylon çorap dikişini andıran şekiller çizmeye başlamışlardı.

 

***1945'de II. Dünya savaşı sona erdi, ancak naylon savaşları daha yeni başlıyordu! Barış naylon çorapları dükkanlara yavaşça geri getiriyordu, ancak naylon çorabın dükkanlarda tekrar gözükmesi tüketicinin arzuladığı hızda olamamıştı. New York 'da Macy 's 50.000 çiftlik naylon çorap stoğunun tamamını altı saat içinde sattı, mağazada çorap satın almak için sıralarda bekleyen yüzlerce mutsuz kadın kalmıştı. Bu arada, Pittsburgh 'da 40.000 kişilik bir kadın topluluğu küçücük bir çorap dükkanının önünde yağmur altında naylon çorap alabilmek için saatlerce beklemişti.

 

***1948 yılına gelindiğinde dünyadaki naylon çorap üretimi normal seviyesini yakalamıştı. 1959 senesinde spandex ipliğinin geliştirilmesi ile naylon çorap sanayi dev bir adım daha attı. Bu elastik iplik o günden bu yana moda dünyasında devrimler yaratmaktadır. Spandex ile üretilen naylon çoraplar sürekli olarak vücudun şeklini almaktadır, spandex ile örülen çoraplar çekilip bırakıldıklarında hemen eski hallerini alırlar, bollaşmış, bacaklardan sarkan naylon çorap görünümü artık çok gerilerde kalmıştı.

 

***1960'larda, etek boyları kısaldığında naylon çorap moda dünyasında daha da büyük bir önem kazandı. O yıllardan bu yana naylon çoraplar bayan çorap pazarında üstünlüklerini sürdürdüler.

 

Back to Top
Opencart Theme Download